Pirkkoliisa Tikka

Pirkkoliisa Tikka on taiteen moniosaaja, joka on pitkän uransa aikana sekä kouluttautunut, kouluttanut että esiintynyt poikkeuksellisen laajasti. Hän on työskennellyt ammattilaisena niin musiikin, teatterin, kuvataiteen kuin taideterapiakoulutuksen parissa.

Sibelius-Akatemiasta vuonna 1973 valmistunut Tikka opiskeli pääaineenaan yksinlaulua ja oopperastudiota. Sivuaineina olivat piano, alttoviulu sekä lyömäsoittimet. Hän täydensi osaamistaan lukuisilla kansainvälisillä jatko-opinnoilla Italiassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa.

Seitsemänkymmentäluvulla solistikiinnitys Suomen kansallisoopperassa poiki useita merkittäviä rooleja. Verdin Rigoleton Gildana hän vieraili mm. Tukholman Kuninkaallisessa oopperassa ja Berliinin Deutsche Staatsoperissa. TV1 teki Rigoletosta studioversion, jota näytettiin laajalti ulkomailla. Fuga julkaisi historiallisesta tallenteesta DVD-kopion vuonna 2008. Muita rooleja olivat muun muassa Gounodin ”Faustin” Margaretha ja Puccinin ”La Bohèmen” Mimi.

Konserttisolistina Tikka on esiintynyt kaikkien Suomen suurimpien kaupunginorkestereiden kanssa. Hän on myös konsertoinut suurimpien kuorojemme oratorisolistina, sekä liedlaulajana koti-ja ulkomailla.

Oopperauransa lisäksi Pirkkoliisa Tikka on toiminut mm. useita vuosia Tampereen Näyttelijäntyön laitoksen (Näty) näyttelijäntyön laulun ja musiikin lehtorina. Teatterin moniosaamista tukevat mm. Teatterikorkeakoulussa näyttelijöiden pitkä jatkokoulutus 1975 sekä Helsingin Ammattikorkeakoulu Stadiassa vuonna 2007 suoritetut ohjaajan erikoistumisopinnot.

Viime vuosikymmenet Pirkkoliisa on toiminut musiikkiteatteriohjaajana. Uran varrelle mahtuu yli kolmekymmentä ohjaustyötä, sekä oopperaa että musiikkiteatteria.

Tikka on opettanut taideyliopistoissa, kaikissa suurimmissa teattereissamme sekä eriasteisissa oppilaitoksissa, joissa hän on opettanut näyttämölaulun lisäksi myös kuoroja ja yhtyeitä, ja vieraillut opettajana ekpressiivisen taiderapian koulutuksissa.

Opiskeltuaan vuosien varrella työn ohella mm. hahmotaideterapiaa, kuvataidelinjalla, liikkuvan kuvan linjalla ja TV-dokumenttikoulutuksessa Tikka on osallistunut ryhmänäyttelyihin kuva-, video-, ja performanssitaiteilijana.

Musiikkiteatterin eteen Pirkkoliisa Tikka on tehnyt merkittävää työtä. Hän perusti Suomalainen Musiikkiteatteri Sumute ry:n, ja toimi sen toiminnanjohtajana vuosina 1989 – 1994 ja taiteellisena johtajana koko yhdistyksen toiminnan ajan, vuodesta 1989 vuoteen 1996. Sittemmin hän on vienyt musiikkiteatteria kokeelliseen suuntaan, monitaiteellisen ilmaisun koulutukset alkoivat Oriveden opistossa yhdeksänkymmentäluvun lopulla.

Monitaiteellinen yhdistys Artimisti ry on perustettu näiden kahden alan ja Pirkkoliisa Tikan elämäntyön edistämiselle ja jatkamiselle. Yhdistyksen tavoitteena on edistää monitaiteellisen ilmaisun ja musiikkiteatterin koulutusta, esityksiä, yhteistyötä ja jakaa kokemuksia taiteita yhdistävien tahojen kanssa.